Zet alle inkomsten en uitgaven op een rijtje

Zet uw inkomsten en uitgaven eens op een rijtje. Wat komt er maandelijks precies binnen en wat gaat eruit. Zou u de inkomsten kunnen vergroten? Misschien is het mogelijk een aantal uur (extra) te gaan werken of heeft u recht op zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Via www.berekenuwrecht.nl kunt u een berekening maken om te zien of u recht heeft op bepaalde tegemoetkomingen. Alles over toeslagen vindt u ook op www.toeslagen.nl.

Kijk ook kritisch naar uw maandelijkse uitgaven. Waar kunt u op bezuinigen? Misschien wel op de energierekening, de dagelijkse boodschappen, uw persoonlijke verzorging (kleding), reiskosten of de vakantie. Ook kleine beetjes kunnen helpen. Ga na of u overbodige verzekeringen heeft en of het mogelijk is om kwijtschelding te krijgen voor gemeentelijke heffingen. Over deze kwijtschelding vindt u informatie op de website van uw gemeente.

Schulden?

U kunt in vijf stappen zelf toewerken naar een oplossing. Ga naar http://www.zelfjeschuldenregelen.nl. Komt u er zelf niet uit, kijk dan wie u kan helpen of ga naar uw gemeente voor schuldhulpverlening.

Hulp dichtbij

Familie, vrienden of kennissen zijn soms ook in staat u de helpende hand te bieden als het even niet mee zit. Denk hierbij aan een lening of schenking. Belangrijk is wel een lening bij de familie bij de notaris vast te leggen.

Bedenk dat ook een lening van familie, vrienden of kennissen weer moet worden terugbetaald. Geen hulp dichtbij? Kijk voor professionele hulp bij Wie helpt?

nbb_foto_174450_650x487-2

 Handige tips:

De checklist Geldzaken op orde van Wijzer in geldzaken helpt bij het op een rijtje zetten van uw inkomsten en uitgaven. Persoonlijk budgetadvies? Het Nibud helpt u. Volg het stappenplan betalings-problemen van Vereniging Eigen Huis.