Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan met uw hypotheek. Hieronder staan een paar voorbeelden. Uw hypotheekverstrekker staat u graag te woord om de mogelijkheden te bespreken. Voor onafhankelijk advies kunt u naar een hypotheekadviseur gaan.

Tijdelijke opschorting van de aflossingstermijnen

Hypotheeklasten kunnen soms voor een bepaalde periode worden verlaagd. Bent u tijdelijk werkloos of heeft u om een andere reden tijdelijke betalingsproblemen? Bespreek met uw hypotheekverstrekker of het mogelijk is om tijdelijk de aflossingstermijnen op te schorten.

Aflossen

Extra aflossen kan ervoor zorgen dat de maandelijkse hypotheeklasten dalen. Door de hypotheekschuld te verlagen loopt u ook een minder groot risico op confrontatie met een restschuld bij verkoop van de woning. Een deel van de hypotheek kunt u boetevrij aflossen. Klik hier voor de voor- en nadelen van extra aflossen, zoals Vereniging Eigen Huis die beschreven heeft.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek, dan is omzetting naar een annuïtaire of lineaire hypotheek wellicht een optie om te overwegen, hierdoor blijft aan het einde van de looptijd van uw hypotheek een minder hoge schuld over. Informeer naar de mogelijkheden bij uw hypotheekverstrekker of vraag advies van een hypotheekadviseur.

Extra stortingen

Heeft u een bankspaar- of spaarhypotheek, bekijk dan de mogelijkheden om extra stortingen te doen. Laat u eens adviseren hierover. Misschien is het voor u ook wel een betere optie om los van de hypotheek (extra) te gaan sparen of beleggen.

Verlengen looptijd hypotheek

In de hypotheekvoorwaarden vindt u de looptijd van uw eigen hypotheek. Is de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd van de hypotheek niet geheel afgelost, dan kan de looptijd, afhankelijk van uw individuele financiële situatie, eventueel worden verlengd. Ook hiervoor geldt dat u dat kunt bespreken met uw hypotheekverstrekker.

nbb_foto_857042_650x542-2

 Handige tips:

Thuis uitgebreid met uw hypotheek aan de slag: Bestel ‘Mijn hypotheek, hoe nu verder?’ van het Nibud.